Risotto cu ciuperci

Ingrediente:

  • 80 gr orez
  • 50 gr ceapă
  • 25 gr unt semisărat
  • 15 gr trufe sau 10 gr pastă de trufe
  • 80 ml vin alb
  • 500 ml apă
  • 80 gr ciuperci pleurotus
  • 70 gr zbârciogi
  • sare și piper

Chiar dacă meseria mea presupune să îmi petrec muulte ore în bucătăria restaurantului alături de echipa mea, nici atunci când sunt acasă sau în vacanță nu rezist prea mult timp departe de locul în care mă simt cel mai bine. În bucătărie sunt liber, creativ și cel mai important, sunt în control. Sunt perfecționist și îmi place să știu mereu care este următorul pas pe care trebuie să îl fac, iar când vine vorba de clienți, cel mai important pentru mine este să plece cu zâmbetul pe buze.

Gătitul pentru cei dragi este însă cu totul diferit de cel din restaurant. Acasă nu am clienți, nu trebuie să fie totul impecabil. Acasă sunt cei dragi, pentru care gătesc în tihnă de cele mai multe ori rețete simple, dar care ne aduc împreună. Zilele trecute am făcut risotto cu ciuperci și a ieșit demențial. Bine, nu a fost un simplu orez cu ciuperci, trebuie să recunosc. Detaliile fac diferența. Găsești rețeta mai jos. 🙂

Pentru început pune untul într-o tigaie încăpătoare și lasa-l să se topească la foc mic. Apoi adaugă ceapa tăiată mărunt, urmată de trufele fresh (sau pasta de trufe), ciupercile pleurotus și zbârciogi. Pot fi folosite și alte soiuri de ciuperci. După ce s-au călit ciupercile și ceapa adăugați orezul și amestecați până acesta devine ușor translucid. Apoi aduăgați vinul alb și amestecați până când este absorbit de orez. Adăugați apoi apa și continuați să amestecați pentru ca boabele de orez să nu se lipească și să se gătească toate în acelați timp. În funcție de tipul de orez folosit diferă și timpul de fierbere, care de obicei este menționat pe pachet.

Chiar dacă este o rețetă simplă, nu trebuie uitate câteva aspecte esențiale cum ar fi calitatea ingredientelor folosite și timpul de fierbere al orezului. Acesta trebuie să fie al dente, iar pentru a obține textura perfectă este important să fie fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.  

Poftă bună!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.