Găluște cu prune

Ingrediente:

  • 500 gr cartofi
  • 200 gr prune
  • 100 gr zahăr
  • 20 gr unt
  • 1 buc baton de vanilie
  • 150 gr pesmet
  • 100 gr făină
  • 1 gr scorțișoară

Nu știu exact când a trecut vara, dar mi-am dat seama că ceva s-a schimbat când am văzut primele prune românești la piață. Pentru mine ăsta e semn clar că începe toamna și că e timpul să fac primele găluște cu prune pe anul ăsta.

Îmi place să folosesc cât de des pot alimente de sezon în preparatele mele, iar la găluștele cu prune cel mai important ingredient sunt desigur, prunele. Trebuie să fie proaspete și coapte, altfel nu iese rețeta perfect.

Cum se face:

Se spală prunele și se scot sâmburii, apoi se pun într-un bol și se presară zahărul peste ele. Separat, se pun la fiert cartofii cu un praf de sare, ca pentru piure. După ce s-au fiert se lasă la scurs.

Între timp punem la încins o tigaie la foc mediu, apoi adăugăm untul. După ce s-a topit punem pesmetul, scorțișoara și vanilia și amestecăm până când prinde o culoare aurie. Răsturnăm apoi pesmetul într-un vas întins și îl îndulcim după gust. 

Separat, punem pe foc o oală cu apă, în care urmează să fierbem găluștele.

După ce s-au scurs cartofii îi zdrobim până devin o pastă și adăugăm apoi făina. Dacă nu vreți ca rețeta să fie de post puteți adăuga și un ou, dar găluștele ies la fel de bune și fără.

După ce am frământat aluatul trecem la modelarea găluștelor. Umezim mâinile cu apă și rupem din aluat bucăți de dimensiunea unor mingi de ping pong, apoi le aplatizăm. În mijlocul fiecăreia punem câte o prună, apoi modelăm gălușca în palme, până are o formă rotundă.

Punem apoi găluștele în apa care clocotește și le lăsăm până se ridică singure la suprafață. După ce s-au fiert, scoatem găluștele în vasul cu pesmet și le rotim pe toate părțile, până sunt acoperite perfect în învelișul crocant. 

Găluștele cu prune se servesc atât calde cât și reci și sunt foarte sățioase. Sper să vă placă rețeta și să vă iasă la fel de bune cum mi-au ieșit mie.

P.S Rețeta o știu de la o prietenă de aici din România. Nu vă imaginați că avem noi așa ceva în Franța. Mare păcat!

 

One Comment

  1. Pingback: Super-rapid, super-bun | Cartofi copți cu urzici și trufe uscate – Chef Samuel – www.chefsamuel.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.